17 בספטמבר 2002

חברה הולנדית מציעה תחליף לתעלת הימים הישראלית- ירדנית

חברה הולנדית מציעה תחליף לתעלת הימים הישראלית- ירדנית

הארץ,  מאת עמירם כהן
17.09.2002 00:00


חברת התכנון ההולנדית Elim הציגה לאחרונה לגופי התכנון בישראל הצעה המהווה, לטענתה, תחליף זול לתעלת הימים עקבה-ים המלח. פרויקט תעלת הימים הישראלי-ירדני, שהוצג לאחרונה בוועידת כדור הארץ ביוהנסבורג, נועד להזרים כמויות גדולות של מי ים מעקבה לים המלח, כדי להצילו מהתייבשות. על פי התוכנית, האנרגיה שניתן להפיק ממפל הגובה בין מפרץ עקבה לים המלח (415 מטר), תנוצל להתפלת חלק מהמים.
היקף זרימת המים לים המלח ירד במשך השנים, בעיקר בגלל הניצול להשקיה של מי הכנרת ומקורות מים אחרים שזרמו בעבר לים המלח, וכן בגלל שינויים אקלימיים שחלו בשנים האחרונות במזרח הים התיכון. מאז 94' ירד המפלס בכ-7.5 מטרים, והוא מגיע כעת לכ-415- מטרים. במחצית הראשונה של המאה ה-20 היה מפלס ים המלח כ-400- מטר.
החברה ההולנדית מציעה להניח על פני הקרקע צינור ענק - בקוטר ארבעה מטרים (כ-157 אינץ') - שיזרים מי ים מאשקלון לדרום ים המלח. התוואי המוצע: אשקלון-קרית גת-באר שבע-ים המלח. תוואי זה אינו הקצר ביותר, אך הוא מאפשר השקעה מינימלית של אנרגיה בהזרמת המים.
לפי התוכנית, יוקמו על תוואי הצינור באזור באר שבע שלושה מתקני התפלה גדולים ושלוש תחנות כוח הידרו-אלקטריות, שינצלו את מפל הגובה של 415 מטר בין הים התיכון לים המלח לייצור חשמל. כמויות המים שיוזרמו בצינור עשויות לפי התוכנית להגיע ל-800 מיליון מ"ק לשנה.
דובר החברה ההולנדית אמר כי מדובר בשיפור של מיזם ישן, שנבדק לראשונה ב-1920 על ידי הבריטים, אך נפסל מסיבות כלכליות ופוליטיות. הרעיון היה להזרים מי ים מעזה לים המלח, בשילוב של צינור מוטמן ותעלה שתחצה את הר חברון.
הדובר הבהיר כי התוכנית של החברה ההולנדית שונה מהתוכנית הבריטית ומתוכניות דומות שנידונו במשך השנים בישראל, בכך שהיא מציעה כי הצינור יונח על פני הקרקע בהתאם לפני השטח, פתרון שימנע את הצורך בחציבה יקרה של מנהרות לאורך עשרות קילומטרים.
עוד בהצעה ההולנדית:
* חלק מאספקת האנרגיה להתפלת מי הים תופק ממתקנים לייצור אנרגיה סולרית, שיוקמו לאורך התוואי המדברי של הצינור - מבאר שבע דרומה ומזרחה.
* חלק התמלחת שתישאר לאחר ההתפלה תנוצל לייצור מלח שיימכר בשוק הבינלאומי. חלקה יוזרם לים המלח.
* כבישים ומסילות רכבת שיחצו את תוואי הצינור יושקעו, ויעברו מתחתיו.
* צינור בקוטר של ארבעה מטרים יאפשר ניצול מקסימלי של אפקט "הסיפון", ובכך תקטן בשיעור ניכר האנרגיה הנדרשת עבור שאיבת המים לגבהים שבהם יעבור הצינור - כ-600 מטר מעל פני הים.

לא היה ניתן לקבל את תגובת נציבות המים ומשרד התשתיות לתוכנית ההולנדית. 

הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל,והמשמש כמומחה באתר http://www.gotravel.co.il/.
לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seeking-the-world.com זכויות יוצרים לאתר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תודה על תגובתך, ובמידת הצורך יבוצע תיקון.
Thank you for your FEEDBACK, and if necessary a correction will be made.