28 ביוני 2009

מסתמן צינור בין ים סוף לים המלח - כפיילוט לתעלת הימים

מסתמן צינור בין ים סוף לים המלח - כפיילוט לתעלת הימים
הצינור, שאורכו 180 ק"מ, יזרים מים שמחציתם ישמשו להתפלה. ההשקעה בפיילוט מוערכת ב-1.25 מיליארד דולר, ובפרויקט המלא - 10-15 מיליארד דולר

הארץ,  אורה קורן
28.06.2009 23:05

ישראל, ירדן והבנק העולמי הסכימו לקדם פרויקט ניסוי (פיילוט) לתעלת הימים מים סוף לים המלח. הפיילוט, שתוכנן על ידי נציב המים ויו"ר ועדת ההיגוי הישראלית לפרויקט, אורי שני, כולל הנחת צינור להזרמת מים בין הימים והקמת מתקן התפלה באזור ים המלח.
הצינור יונח לאורך 180 ק"מ ויזרים 200 מיליון מ"ק מים סוף לים המלח. מחציתם ישמשו להתפלה ומחציתם יוזרמו לים המלח. הניסוי יאפשר לבחון את ההשפעה הסביבתית של תוכנית תעלת הימים, שאמורה להזרים 1.8 מיליארד מ"ק מים סוף לים המלח, מהם 800 מיליון מ"ק להתפלה לשימוש ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית.
הסכמה על הפיילוט הושגה בפגישות שערך בשבועות האחרונים סילבן שלום, השר לשיתוף פעולה אזורי, עם בכירים בירדן. בסוף השבוע נועד שלום עם נשיא הבנק העולמי, רוברט זוליק, וקיבל את הסכמתו להתנעת הפיילוט, במקביל לסקר היתכנות שמממן הבנק לפרויקט המלא.
לפי ההערכות, עלות הפיילוט היא 1.25 מיליארד דולר. עלות הפרויקט כולו, הכולל הנחת שלושה או ארבעה צינורות, מוערכת ב-10-15 מיליארד דולר. ישראל וירדן בוחנות בימים אלה את חלופות המימון. אלה כוללות פרסום מכרז בינלאומי להפעלת הפיילוט בשיטת BOT, שבה יזם פרטי, או קבוצת יזמים מממנים את ההקמה, מתפעלים אותו ומחזירים את הפרויקט לממשלות לאחר תקופת זמן מוסכמת. חלופה אחרת היא מימון משולב שאינו מגופים עסקיים.
לוח הזמנים כולל 9-12 חודשים להשלמת המכרז הבינלאומי, אם זו החלופה שתיבחר. המשמעות היא שבתוך שנה יחלו העבודות בשטח להנחת הצינור הבודד, שיימשכו על פי ההערכות שנתיים-שלוש שנים. אם יתברר כי אין לפרויקט השפעות מזיקות על הסביבה, ניתן יהיה להתקדם להנחת הצינורות הנוספים.
ההסכמה הירדנית לפיילוט התקבלה לאחר שירדן הצהירה כי תפעל לקדם את הפרויקט ללא ישראל. לירדן בעיית מים חמורה, ולעתים מופסקת זרימת המים לעמאן הבירה למשך יום-יומיים בשבוע. לפני שנתיים החייתה ירדן את רעיון התעלה על רקע מצוקת המים שלה. הבנק העולמי החליט לממן סקרי כדאיות כלכלי וסביבתי. מסקנות ביניים של הסקרים אמורות להתפרסם ביוני 2010 והדו"ח הסופי ב-2011.
לפני כשנה פירסם היזם יצחק תשובה את חזונו להקמת תעלת הימים והפיכתה לעמק של כלכלה ושלום. לדבריו, רתם לרעיון את אנשי העסקים הבולטים בישראל - ובהם נוחי דנקנר, שרי אריסון, סטף ורטהיימר ובני שטיינמץ ואת הנסיך הסעודי אל-וליד בן טלאל.

"הפרויקט הוא חלום של רבים וטובים, ובהם הנשיא, שמעון פרס, השותף בקידומו", אמר שלום. "אני מאמין שבשיטה המודולרית ניתן יהיה להתגבר על בעיות שהקשו בשנים קודמות להתניע אותו. הפיילוט יאפשר לקדם את החזון להקמת מתקן התפלה, החייאת ים המלח והקמת פרויקטים תיירותיים באזור".


הכותב יוסי לוי joseph levy הינו מומחה לאיסלנד iceland, המלווה קבוצות בנהיגה עצמית בלבד, והמתכנן מסלולי טיול לפי מידת המטייל,והמשמש כמומחה באתר http://www.gotravel.co.il/.
לפניות לכותב shark4162@gmail.com
© Copyright to seeking-the-world.com זכויות יוצרים לאתר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תודה על תגובתך, ובמידת הצורך יבוצע תיקון.
Thank you for your FEEDBACK, and if necessary a correction will be made.